Het weer op Ibiza

Ibiza ligt in de Middellandse Zee en heeft dan ook een Middellandse Zee-klimaat. Dit wordt ook wel een mediterraan klimaat genoemd. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat de winters vrij mild verlopen en dat de zomers over het algemeen warm en zonovergoten zijn. Op Ibiza is dit zeer zeker het geval. Ibiza kent vrij lange zomers (half juni tot half september). De wintermaanden zijn december, januari en februari. Op Ibiza betekent winter vooral wat lagere temperaturen (overdag gemiddeld 15-16 graden), minder zon en meer kans op regen.

De zomer op Ibiza

Als je naar het langjarige verloop van het weer kijkt dan kun je de periode van half juni tot in de tweede helft van september gemiddeld genomen zomers noemen. De periode half mei tot half juni, de laatste week van september en de eerste drie weken van oktober leveren wel een aantal zomerse dagen, maar moeten echt als overgangsperiode gezien worden waarin de zonzekerheid en de temperatuur te instabiel zijn om op basis daarvan een zonvakantie te boeken.

In de zomerperiode ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 27 en 30 graden Celsius. Gemiddeld genomen is 11 augustus de warmste dag van het jaar met een gemiddeld maximum van dertig graden. De maand juli is het zonnigste en het droogste. Gemiddeld schijnt de zon in juli maar liefst 11 uur per dag. In juli is er gedurende ruim vijftig procent van de tijd sprake van een onbwolkte lucht en gedurende een kwart van de tijd sprake van vrijwel onbewolkt weer. Met slechts 6 millimeter regen is juli gemiddeld genomen ook nog eens de droogste maand.

Neerslag

Jaarlijks valt er gemiddeld 439 millimeter neerslag (langjarig gemiddelde over afgelopen drie decennia). De meeste neerslag valt in het najaar, met oktober als meest natte maand. Met een maandgemiddelde van 69 millimeter is oktober op Ibiza niet zoveel droger dan diezelfde maand in Nederland. Op Ibiza is valt de neerslag meestal binnen minder dagen. Dat betekent dat er meer kans is op enkele dagen met een hogere hoeveelheid regen dan dat er sprake is van meer dagen met kleinere buien. In de maand augustus is er meestal één of twee dagen waarin er sprake is van onbestendig weer met (soms zware) onweersbuien. De kans hierop is het grootst aan het einde van de maand.

Zon

Ibiza telt op jaarbasis gemiddeld tussen de 2700 en 2800 uur aan zonneschijn. Het eiland mag hiermee een zonnige vakantiebestemming genoemd worden. De maanden mei, juni, juli en augustus zijn het meest zonnig. In juli schijnt de zon gemiddeld 335 uur per maand, wat neerkomt op ongeveer 11 uur per dag. Als je dit neerzet tegen het feit dat een dag in juli gemiddeld 14 uur duurt, dan is het aantal uren zonneschijn aanzienlijk.

zonnig weer op Ibiza

Wind

Storm, orkanen en tornado’s zijn fenomenen waar je op Ibiza niet snel mee te maken zult krijgen. Gemiddeld is er sprake van windkracht 2 tot 3. Als het al wat harder waait dan is er sprake van windkracht 4. Op Ibiza wordt windkracht 6 (krachtige wind) eigenlijk zelden overschreden. De minste wind staat er gemiddeld in juli (gemiddelde van 5,5 meter per seconde). De maand februari kent het meeste wind met een gemiddelde windsnelheid van 6,8 meter per seconde. In de zomer is er het vaakste sprake van een oostenwind, gevolgd door een wind uit het zuidwesten. In de wintermaanden kan de wind echt uit alle richtingen komen. Gedurende het hele jaar komt de windrichting zuidoost het minste voor (4%).

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Ibiza zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Ibiza en verschillende plekken op Ibiza. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Ibiza

Het weer op Ibiza