Het weer op Ibiza

Ibiza ligt in de Middellandse Zee en heeft dan ook een Middellandse Zee-klimaat. Dit wordt ook wel een mediterraan klimaat genoemd. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat de winters vrij mild verlopen en dat de zomers over het algemeen warm en zonovergoten zijn. Op Ibiza is dit zeer zeker het geval. Ibiza kent vrij lange zomers (half juni tot half september). De wintermaanden zijn december, januari en februari. Op Ibiza betekent winter vooral wat lagere temperaturen (overdag gemiddeld 15-16 graden), minder zon en meer kans op regen.

Ibiza bezienswaardigheden

Ibiza is meer dan stranden en feesten. Je vind hier ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Ibiza op een rijtje gezet:
Ibiza bezienswaardigheden top 10

De zomer op Ibiza

Als je naar het langjarige verloop van het weer kijkt dan kun je de periode van half juni tot in de tweede helft van september gemiddeld genomen zomers noemen. De periode half mei tot half juni, de laatste week van september en de eerste drie weken van oktober leveren wel een aantal zomerse dagen, maar moeten echt als overgangsperiode gezien worden waarin de zonzekerheid en de temperatuur te instabiel zijn om op basis daarvan een zonvakantie te boeken.

In de zomerperiode ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 27 en 30 graden Celsius. Gemiddeld genomen is 11 augustus de warmste dag van het jaar met een gemiddeld maximum van dertig graden. De maand juli is het zonnigste en het droogste. Gemiddeld schijnt de zon in juli maar liefst 11 uur per dag. In juli is er gedurende ruim vijftig procent van de tijd sprake van een onbwolkte lucht en gedurende een kwart van de tijd sprake van vrijwel onbewolkt weer. Met slechts 6 millimeter regen is juli gemiddeld genomen ook nog eens de droogste maand.

Neerslag

Jaarlijks valt er gemiddeld 439 millimeter neerslag (langjarig gemiddelde over afgelopen 30 jaar). De meeste neerslag valt in het najaar, met oktober als meest natte maand. Met een maandgemiddelde van 69 millimeter is oktober op Ibiza niet zoveel droger dan diezelfde maand in Nederland. Op Ibiza is valt de neerslag meestal binnen minder dagen. Dat betekent dat er meer kans is op enkele dagen met een hogere hoeveelheid regen dan dat er sprake is van meer dagen met kleinere buien. In de maand augustus is er meestal n of twee dagen waarin er sprake is van onbestendig weer met (soms zware) onweersbuien. De kans hierop is het grootst aan het einde van de maand.

Zon

Ibiza telt op jaarbasis gemiddeld tussen de 2700 en 2800 uur aan zonneschijn. Het eiland mag hiermee een zonnige vakantiebestemming genoemd worden. De maanden mei, juni, juli en augustus zijn het meest zonnig. In juli schijnt de zon gemiddeld 335 uur per maand, wat neerkomt op ongeveer 11 uur per dag. Als je dit neerzet tegen het feit dat een dag in juli gemiddeld 14 uur duurt, dan is het aantal uren zonneschijn aanzienlijk.

Wind

Storm, orkanen en tornado's zijn fenomenen waar je op Ibiza niet snel mee te maken zult krijgen. Gemiddeld is er sprake van windkracht 2 tot 3. Als het al wat harder waait dan is er sprake van windkracht 4. Op Ibiza wordt windkracht 6 (krachtige wind) eigenlijk zelden overschreden. De minste wind staat er gemiddeld in juli (gemiddelde van 5,5 meter per seconde). De maand februari kent het meeste wind met een gemiddelde windsnelheid van 6,8 meter per seconde. In de zomer is er het vaakste sprake van een oostenwind, gevolgd door een wind uit het zuidwesten. In de wintermaanden kan de wind echt uit alle richtingen komen. Gedurende het hele jaar komt de windrichting zuidoost het minste voor (4%).

Klimaattabel Ibiza

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 15 C 8 C 5 uur 6 dagen 38 mm 15 C
februari 15 C 8 C 6 uur 5 dagen 33 mm 14 C
maart 17 C 8 C 7 uur 6 dagen 36 mm 15 C
april 18 C 10 C 8 uur 6 dagen 33 mm 16 C
mei 22 C 13 C 9 uur 5 dagen 26 mm 18 C
juni 26 C 17 C 10 uur 3 dagen 14 mm 21 C
juli 29 C 20 C 11 uur 1 dagen 6 mm 24 C
augustus 29 C 21 C 10 uur 3 dagen 19 mm 26 C
september 27 C 19 C 8 uur 4 dagen 48 mm 24 C
oktober 23 C 15 C 7 uur 5 dagen 69 mm 22 C
november 19 C 11 C 6 uur 6 dagen 51 mm 19 C
december 16 C 9 C 5 uur 6 dagen 54 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Deze klimaattabel biedt gemiddelde cijfers voor het eiland Ibiza. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen.

Beste reistijd voor Ibiza

De reisperiode voor Ibiza is natuurlijk tijdens het hoogseizoen. Het uitgaansleven draait dan op volle toeren, de stranden zijn gezellig druk, de terrasjes zijn goed gevuld en het zonnetje doet haar best om ervoor te zorgen dat het aangenaam zomers weer is. Hoogseizoen betekent echter ook hogere prijzen voor de hotels en meer drukte tijdens excursies en bij bezienswaardigheden. Het hoogseizoen loopt van half juni tot half september.

Als je met jonge kinderen reist die nog niet leerplichtig zijn dan zou je kunnen overwegen om in september te gaan. Deze maand is beter betaalbaar dan juli en augustus. Het weer is dan meestal prima en het zeewater is inmiddels goed opgewarmd.

Ga je voor de bezienswaardigheden naar Ibiza dan zijn de maanden april, mei, september en oktober uitermate geschikt. Niet te warm, niet te druk en niet te duur.

In de winterperiode is er op Ibiza vrij weinig te beleven. De badplaatsen zijn dan verre van levendig, het uitgaansleven ligt dan grotendeels op z'n gat en echt strandweer is het dan meestal ook niet.
Als winterzonbestemming is Ibiza dan ook niet direct aan te raden. Wil je juist voor de rust naar Ibiza gaan dan is de winter juist een uitstekende reisperiode voor Ibiza.

Meer info over Ibiza

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Ibiza:
5x zien & doen op Ibiza
Ibiza fotoreportage
Ibiza in n dag
Ibiza informatie
Ibiza informatie
Ibiza startpagina
Ibiza tips
Ibiza weer & klimaat
bijzondere plekjes op Ibiza
mooiste dorpjes van Ibiza

Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy