Vervoer op Ibiza

De kans is groot dat je op Ibiza enige manier van transport nodig hebt. Anders is je vakantie beperkt tot de omgeving waar je accommodatie zich bevindt. In badplaatsen zoals Playa d’en Bossa, Sant Eularia en Sant Antoni de Portmany vind je vrijwel alles wat je nodig hebt tijdens je vakantie op Ibiza. Dat geldt natuurlijk ook voor Ibiza-Stad. Wil je echter de mooie baaien en stranden van Ibiza bekijken, een beroemde hippiemarkt bezoeken of één van de andere bezienswaardigheden van Ibiza bekijken dan zul je toch echt op pad moeten.

Autohuren zonder gezeik

auto huren op Ibiza

Huur je auto op Ibiza bij Sunny Cars op basis van all inclusive autoverhuur: alles verzekerd, geen eigen risico en geen verborgen kosten. Sunny Cars is de nummer 1 autoverhuurder in Europa.

bekijk alle huurauto's

Transport van en naar het vliegveld

Als je een pakketreis bij een reisorganisatie geboekt hebt dan zit het transport van en naar de luchthaven vaak inbegrepen. Ter plaatse word je verwelkomd door de lokale vertegenwoordiging die ervoor zorgt dat je in de juiste touringcar of taxi terechtkomt die je naar je accommodatie brengt. Als je geen transfer hebt, bijvoorbeeld omdat je zelf de vliegtickets en de accommodaties geboekt heb, dan heb je drie opties om vanaf de luchthaven van Ibiza verder te reizen. De gemakkelijkste is de taxi. Buiten bij de terminal staan de taxi’s al op je te wachten. Een andere optie is de bus. Je kunt per bus naar Ibiza Stad reizen en van daaruit doorreizen naar andere plaatsen op het eiland. Wil je ook tijdens je vakantie op Ibiza de beschikking hebben over een vervoersmiddel dan is een huurauto een goede optie.

Autorijden

Ibiza is geen lastig eiland om met de auto te rijden. Het eiland is redelijk compact en de afstanden zijn vrij beperkt. De enige stukken autosnelweg vind je tussen Sant Antoni de Portmany en Ibiza Stad (Eivissa). Ook rond Ibiza Stad liggen er een paar kilometers snelweg, zoals bijvoorbeeld naar het vliegveld. De rest van de wegen bestaat uit hoofdwegen en secundaire wegen. Deze kunne in breedte, drukte en staat van onderhoud redelijk verschillen. In het noorden van Ibiza komen er wat hoogteverschillen en bochtige wegen voor.

Als automobilist geldt er een grens van 0,5 promille alcohol in je bloed als je gaat autorijden. Beter is natuurlijk altijd om niet te rijden als je gedronken hebt. Het dragen van autogordels is net als bij ons verplicht en met een telefoon in je handen betrapt worden kan je een flinke boete opleveren.

Autorijden op Ibiza

Auto huren

Een huurauto biedt je veel bewegingsvrijheid. Een auto biedt je de mogelijkheid om het eiland optimaal te kunnen verkennen. Je bent tevens niet afhankelijk van de beschikbaarheid van bussen of taxi’s om ergens te komen. Houd er wel rekening mee dat huurauto’s op Ibiza redelijk duur zijn in vergelijking tot andere Spaanse bestemmingen. Met name in de maanden juli en augustus liggen de verhuurprijzen vrij hoog. Dat voorkomt echter niet dat veel auto’s tijdens de drukste maanden verhuurd zijn. Zeker indien je een specifiek type auto wilt (bijvoorbeeld SUV, MPV, 4×4 of cabrio) dan is de kans dat je ‘nee’ te horen krijgt van een verhuurder vrij groot. Tijdig vooraf reserveren is daarom van belang.

Sommige verhuurders proberen klanten te trekken met ogenschijnlijk lagere prijzen. Onder aan de streep blijkt dat je uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent, door bijvoorbeeld hoge kosten voor de verzekering of het afnemen van een volle tank benzine tegen een veel te hoge prijs. Dat je de tank benzine nooit helemaal leeg kunt rijden laten we dan nog buiten beschouwing. Lees goed hoe de ervaringen van andere huurders zijn. Er zit soms een wezenlijk verschil in de onderhoudsstaat van huurauto’s en sommige verhuurders zijn niet te beroerd om een huurder achteraf een poot uit te draaien.

TIP: voorkom verrassingen ter plaatse (hoge prijzen, geen beschikbaarheid) en reserveer je auto op Ibiza vooraf. Vergelijk autoprijzen op Ibiza bij Easyterra of kijk naar de prijzen voor huurauto’s op Ibiza bij Sunny Cars.

Huur een scooter

Een hoed alternatief voor een auto is een scooter. Op Ibiza kun je op verschillende plekken scooters huren. Het is een gemakkelijk en vrij voordelig vervoermiddel, waarmee je prima korte maar ook grotere afstanden op het eiland af kunt leggen. Ten opzichte van een auto heeft een scooter twee voordelen. Ten eerste is het minder lastig om een parkeerplekje te vinden, bijvoorbeeld bij de verschillende stranden en baaien op Ibiza. Vooral in het hoogseizoen is dat erg prettig. Een tweede voordeel is dat een scooter relatief betaalbaar is. De huurprijzen liggen op een aangenaam niveau, zeker als je voor iets langere periode (een week of twee weken) huurt. Het verbruik van een scooter ligt dermate laag dat je ook aanzienlijk minder budget nodig hebt om te tanken.

Huur een scooter om Ibiza te verkennen

Bus

Op Ibiza is er een uitgebreid busnetwerk. In de zomermaanden rijden er meer bussen dan in de winter. Op ibizabuis.com zie je de actuele routes en tijden. In de zomerperiode worden ook een aantal populaire baaien en stranden aan de busroutes toegevoegd. Kaartjes voor de bus koop je bij de chauffeur.

Discobus

In de zomer (vanaf eind mei of begin juni tot het einde van september) rijdt er een speciale discobus op Ibiza. Deze busdiensten zorgen ervoor dat populaire clubs zoals Amnesia, Pacha, Privilege, Space en Eden verbonden zijn met de grotere toeristenplaatsen zoals San Antonio, Ibzia Stad en Playa d’en Bossa. De discobus rijdt ongeveer vanaf middernacht tot vroeg in de ochtend. Routes en tijden zijn te vinden op http://discobusibiza.com.

Let op, want op sommige routes rijdt de discobus alleen maar in de maanden juli en augustus. Op de meeste routes rijdt de bus ieder uur.

Kaartjes voor de discobus kosten een paar euro per persoon. Dat is in de meeste gevallen goedkoper dan een taxi.

Ontdek Ibiza op de fiets

Een boeiende en gezonde manier om Ibiza-Stad te ontdekken is op de fiets. Baja Bikes organiseert fietstours onder begeleiding van een ervaren Engelstalige gids waarbij je in twee uur tijd alle hoogtepunten van de stad ontdekt. Onderweg wordt er geregeld gestopt voor uitleg, het beantwoorden van vragen en de gelegenheid om wat foto’s te maken.

Om aan deze fietstocht deel te nemen moet je vooraf reserveren. Mocht je toch willen verzetten of annuleren, dan kan dat gratis. In het geval dat het regent, en dat gebeurt op Ibiza gelukkig niet zo vaak, kun je ook een gratis poncho gebruiken.

Bekijk de Ibiza fietstocht en reserveer indien je dat wilt meteen online

Fietstocht met Baja Bikes