Reizen naar Ibiza

Ibiza is een eiland, dus kun je op twee manieren naar Ibiza reizen: via het water en door de lucht. Het grootste deel van de toeristen die naar Ibiza komen die reizen per vliegtuig naar Ibiza. Toch komt er ook nog een redelijk deel met de auto. Zo zijn er mensen die met de auto naar Spanje rijden en vervolgens met de boot doorreizen naar Ibiza. Ook zijn er toeristen die op Mallorca verblijven en met de veerboot naar Ibiza gaan. Op deze manier kun je een zonvakantie op Mallorca vieren en met de boot ‘eventjes’ gaan stappen op Ibiza.

Ibiza bezienswaardigheden

Ibiza is meer dan stranden en feesten. Je vind hier ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Ibiza op een rijtje gezet:
Ibiza bezienswaardigheden top 10

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Vliegen naar Ibiza

Wie naar Ibiza wil vliegen die kan in het zomerseizoen kiezen uit verschillende luchtvaartmaatschappijen en vertrekluchthavens. Zo vliegt Transavia van zowel Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar Ibiza. TUI vliegt tussen Amsterdam Schiphol en Ibiza. KLM biedt tegenwoordig ook rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Ibiza aan. Vueling vliegt in de zomermaanden rechtstreeks tussen Amsterdam en Ibiza. Voor de andere maanden as je altijd aangewezen op vluchten met een overstap op een Spaanse luchthaven naar Ibiza.

Low budget naar Ibiza vliegen kan met Ryanair. Deze Ierse maatschappij vliegt zowel van Eindhoven als vanaf Brussel naar het internationale vliegveld van Ibiza. Wie vanuit België of Duitsland kan/wil vertrekken die heeft nog meer mogelijkheden, zoals met Ryanair vanaf Weeze of met Air Berlin, Condor, of TUIfly vanaf Düsseldorf International Airport.

De afstand tussen Amsterdam en Ibiza bedraagt ruim vijftienhonderd kilometer. Vliegen naar Ibiza doe je daarom vaak al binnen twee uur. De schematijd is vaak iets langer (2,5 uur), maar in de praktijk zul je meestal iets te vroeg aankomen als je op tijd vertrekt.

Aankomst op Ibiza

Ibiza Airport (IBZ) ligt in het zuiden van het eiland Ibiza, op een kilometer of zes van Ibiza-Stad (Eivissa). Indien je een pakketreis inclusief transport naar de accommodatie geboekt hebt zul je bij de aankomsthal opgewacht worden door de host(ess) van de reisorganisatie waar je geboekt hebt. Hij/zij zal je in dat geval de bus, minibus of taxi wijzen waarmee je naar je accommodatie gebracht wordt. Indien het met een bus/touringcar is dan wordt er vaak naar meerdere accommodaties gereden. Dit kan de transfertijd doen oplopen.

Op eigen houtje Ibiza Airport verlaten kan natuurlijk ook. Taxi’s staan buiten de terminal klaar om je naar je eindbestemming op Ibiza te brengen. De taxi’s rijden op basis van de taximeter. Indien je een langere rit gaat maken is het maken van een prijsafspraak echter ook mogelijk bij veel taxichauffeurs.

Een goedkopere manier van reizen is per bus. Overdag rijdt er een bus ieder half uur naar Ibiza-Stad. Van daaruit kun je per bus doorreizen naar o.a. San Antonio, St. Rafael, Santa Eulalia, Cala Llonga en Santa Agnes. Op ibizabus.com kun je de actuele tijden en routes bekijken.

Auto huren

Een huurauto biedt je veel bewegingsvrijheid. Een auto biedt je de mogelijkheid om het eiland optimaal te kunnen verkennen. Je bent tevens niet afhankelijk van de beschikbaarheid van bussen of taxi’s om ergens te komen. Houd er wel rekening mee dat huurauto’s op Ibiza redelijk duur zijn in vergelijking tot andere Spaanse bestemmingen. Met name in de maanden juli en augustus liggen de verhuurprijzen vrij hoog. Dat voorkomt echter niet dat veel auto’s tijdens de drukste maanden verhuurd zijn. Zeker indien je een specifiek type auto wilt (bijvoorbeeld SUV, MPV, 4x4 of cabrio) dan is de kans dat je ‘nee’ te horen krijgt van een verhuurder vrij groot. Tijdig vooraf reserveren is daarom van belang.

Sommige verhuurders proberen klanten te trekken met ogenschijnlijk lagere prijzen. Onder aan de streep blijkt dat je uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent, door bijvoorbeeld hoge kosten voor de verzekering of het afnemen van een volle tank benzine tegen een veel te hoge prijs. Dat je de tank benzine nooit helemaal leeg kunt rijden laten we dan nog buiten beschouwing. Lees goed hoe de ervaringen van andere huurders zijn. Er zit soms een wezenlijk verschil in de onderhoudsstaat van huurauto’s en sommige verhuurders zijn niet te beroerd om een huurder achteraf een poot uit te draaien.

TIP: voorkom verrassingen ter plaatse (hoge prijzen, geen beschikbaarheid) en reserveer je auto op Ibiza vooraf. Vergelijk autoprijzen op Ibiza bij Easyterra of kijk naar de prijzen voor huurauto's op Ibiza bij Sunny Cars.

Met de boot naar Ibiza

Je kunt met de eigen auto naar Ibiza reizen. Je rijdt dan eerst naar Barcelona, Dénia of Alicante om vervolgens per veerboot naar Ibiza te gaan. Als je een langere periode naar Ibiza gaat (minstens 3 of 4 weken) dan kan deze manier van reizen een goed alternatief zijn voor vliegen + huurauto. Ook heb je zo de mogelijkheid om een vakantie aan de Costa Brava of Costa Blanca te combineren met een weekje Ibiza. Vanaf Barcelona vaar je in 4,5 tot 8 uur naar Ibiza. Er zijn ook veerdiensten tussen Formentera en Ibiza en ook tussen Palma de Mallorca en Ibiza Stad zijn er dagelijkse veerdiensten.

Taxi

Vooral in de grotere plaatsen en bij de bekende toeristenconcentraties zijn er volop taxi’s verkrijgbaar. Ze worden vooral gebruikt voor wat kortere afstanden. Taxi’s zijn op Ibiza over het algemeen wat goedkoper dan in Nederland. Er wordt op basis van een taximeter gereden. Na een starttarief betaal je een prijs per kilometer en eventueel toeslagen zoals ritjes vanaf het vliegveld. Er zijn twee tarieven: het dagtarief van 6 tot 21 uur en een nachttarief dat vanaf 21 uur tot 6 uur geldt.

Autorijden

Ibiza is geen lastig eiland om met de auto te rijden. Het eiland is redelijk compact en de afstanden zijn vrij beperkt. De enige stukken autosnelweg vind je tussen Sant Antoni de Portmany en Ibiza Stad (Eivissa). Ook rond Ibiza Stad liggen er een paar kilometers snelweg, zoals bijvoorbeeld naar het vliegveld. De rest van de wegen bestaat uit hoofdwegen en secundaire wegen. Deze kunne in breedte, drukte en staat van onderhoud redelijk verschillen. In het noorden van Ibiza komen er wat hoogteverschillen en bochtige wegen voor.

Als automobilist geldt er een grens van 0,5 promille alcohol in je bloed als je gaat autorijden. Beter is natuurlijk altijd om niet te rijden als je gedronken hebt. Het dragen van autogordels is net als bij ons verplicht en met een telefoon in je handen betrapt worden kan je een flinke boete opleveren.

Bus

Op Ibiza is er een uitgebreid busnetwerk. In de zomermaanden rijden er meer bussen dan in de winter. Op ibizabuis.com zie je de actuele routes en tijden. In de zomerperiode worden ook een aantal populaire baaien en stranden aan de busroutes toegevoegd. Kaartjes voor de bus koop je bij de chauffeur.

Discobus

In de zomer (1 juni tot en met 30 september) rijdt er een speciale discobus op Ibiza. Deze busdiensten zorgen ervoor dat populaire clubs zoals Amnesia, Pacha, Privilege, Space en Eden verbonden zijn met de grotere toeristenplaatsen zoals San Antonio, Ibzia Stad en Playa d’en Bossa. De discobus rijdt ongeveer vanaf middernacht tot vroeg in de ochtend. Routes en tijden zijn te vinden op http://discobusibiza.com.

Let op, want op sommige routes rijdt de discobus alleen maar in de maanden juli en augustus. Op de meeste routes rijdt de bus ieder uur.

Kaartjes voor de discobus kosten een paar euro per persoon. Dat is in de meeste gevallen goedkoper dan een taxi.

Meer info over Ibiza

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Ibiza:
5x zien & doen op Ibiza
Ibiza fotoreportage
Ibiza in één dag
Ibiza informatie
Ibiza informatie
Ibiza startpagina
Ibiza tips
Ibiza weer & klimaat
bijzondere plekjes op Ibiza
mooiste dorpjes van Ibiza

© Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy