Een goede reisvoorbereiding voorkomt onaangename verrassingen ter plaatse. Daarom is goede reisinformatie over je vakantiebestemming essentieel. Wie een vakantie op Ibiza gaat vieren die kan op deze pagina een hoop reisinformatie, praktische tips en basisinfo over Ibiza vinden. Hiermee is de eerste stap richting een geslaagde vakantie op het prachtige eiland Ibiza al gezet. In een aantal gevallen is een persoonsgebonden advies belangrijk. Daarvoor zijn op het internet een aantal fora en Ibiza-gerelateerde communities te vinden, waar je je vragen kunt stellen.
Handig om te weten
Activiteiten op Ibiza reserveren
Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je tours en activiteiten op Ibiza bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Ibiza.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Ibiza
💳 te reserveren zonder creditcard
Alarmnummer
Op Ibiza is 112 het algemene noodnummer. Dit gratis telefoonnummer is hetzelfde als in de rest van de Europese Unie. De operators spreken Spaans en Engels. Zij zorgen ervoor dat de juiste hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) in geval van nood ingeschakeld worden.
Documenten
Om naar Ibiza te reizen heb je een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Hoewel de grenscontroles afgeschaft zijn heb je een identiteitsbewijs nodig om je te kunnen legitimeren voor een vlucht of op Ibiza als de politie daar om vraagt.
Douane
Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen. Zolang het voor eigen gebruik is mag je in principe onbeperkt spullen meenemen. Er zitten wel grenzen op goederen waar normaal accijns op geheven wordt, zoals sigaretten. In de regel houdt de douane een grens aan van 800 sigaretten per persoon. Neem je meer mee, dan zul je goed moeten kunnen onderbouwen dat het voor eigen gebruik is. De in- en uitvoer van wapens en drugs is verboden.
Drinkwater
Het drinken van leidingwater op Ibiza is niet aan te raden. Ten eerste is er een duidelijke chloorsmaak aanwezig en tevens is de kwaliteit van het kraanwater niet zoals we het thuis gewend zijn. Als je water wilt drinken dan is het advies om mineraalwater uit flessen te gebruiken.
Lees ook:
5 dingen die je moet weten over kraanwater in het buitenland
Drugs
Op Ibiza is er sprake van relatief veel drugsgebruik. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst horen drugs eigenlijk een beetje bij Ibiza. Dat begon in de jaren zestig met hippies die vooral wiet en later LSD gebruikten. In de jaren tachtig en negentig was ecstasy (XTC) dé partydrug op Ibiza. Inmiddels is het vooral ketamine, GHB en cocaïne dat veel gebruikt wordt op Ibiza.
De tweede reden dat drugs op Ibiza zo populair is, is geld. De drugsdealers hebben geld nodig om hun levensstijl op Ibiza te kunnen financieren en voor bezoekers aan clubs vormen drugs vaak een goedkoper alternatief voor alcohol. Het vele aanbod zorgt ervoor dat de vraag vanzelf toeneemt en andersom ook.
In tegenstelling tot wat sommigen denken is het bezitten, gebruiken en verhandelen van drugs op Ibiza net zo strafbaar als elders in Spanje. Ook het invoeren van drugs is verboden. Op drugssmokkel staan hoge straffen. Dit geldt ook voor een argeloze toerist die een zakje pillen voor eigen gebruik meeneemt naar Ibiza.
Elektriciteit
Op Ibiza is het gangbare voltage 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland, waardoor je geen reisstekker nodig hebt.
Entreekaarten
Ibiza heeft een zeer levendige uitgaansscene. De grotere clubs zijn in de zomer plekken waar duizenden mensen tegelijkertijd uitgaan. Vanwege de populariteit van de clubs op Ibiza liggen de entreeprijzen redelijk hoog. Je kunt besparen op de entreetickets door deze vooraf online te kopen.
De prijzen die op internet gehanteerd worden zijn vaak een stukje lager dan wanneer je de kaarten aan de deur koopt.
Kaarten koop je o.a. via de sites van de clubs zelf. Er zijn ook sites die een overzicht van de meeste belangrijke feesten geven en je de mogelijkheid bieden om via internet direct de bijbehorende entreekaarten te kopen.
Op Ibiza zelf kun je ook speciale magazines kopen die informatie geven over het uitgaansleven en de feesten die er gegeven worden.
Feestdagen
Op Ibiza zijn er een aantal feesten en feestdagen. Sommige feesten en speciale dagen worden lokaal gevierd, zoals patroonsfeesten ter ere van lokale heiligen. Een aantal feestdagen wordt op het hele eiland gevierd. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
1 maart – Dag van de Balearen
1 mei – Dag van de Arbeid
25 juli – St. Jacobsdag
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 en 26 december – Kerstmis
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen (twee dagen) gevierd.
Geld
Op Ibiza betaal je met de euro. Handig, want zo hoef je geen geld te wisselen als je naar Ibiza gaat. Bedragen omreken hoeft dus ook niet. Je ziet op Ibiza wel een aantal wisselkantoren, maar die zijn vooral bedoeld voor de vele Britten die hier komen. Die kunnen op deze manier hun Britse ponden omwisselen voor euro’s.
Geld pinnen kan bij de vele geldautomaten die je vooral in de toeristenplaatsen ziet. De banken mogen geen extra transactiekosten in rekening brengen als je met je Nederlandse of Belgische bankpas geld uit de muur trekt. Wel kan de exploitant van de geldautomaat kosten in rekening brengen. Meestal wordt dit duidelijk bij de opname vermeld en moet je er eerst mee akkoord gaan voordat de geldopname daadwerkelijk plaatsvindt.
Met creditcards betalen kan vooral bij de betere restaurants, bij hotels en bij een aantal winkels. Om een auto te huren is een creditcard vaak noodzakelijk. De creditcard wordt dan gebruikt als borg voor eventuele schade en verkeersboetes.
Fooien
Een fooi is op Ibiza niet noodzakelijk voor het bedienend personeel, maar wordt zeker gewaardeerd. Rond je restaurantrekening af naar boven als blijk van waardering. Ga hierbij uit van een percentage van vijf tot tien procent. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer en voor kamermeisjes laat je één of twee euro per dag achter.
Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.
Internet / WIFI
Wat ben je op reis nog zonder internetverbinding? Het gros van de vakantiegangers gebruikt een internetverbinding om te e-mailen, gebruik te maken van social media of informatie op te zoeken. Veel restaurants, bars en hotels springen daar prima op in door een internetverbinding aan te bieden. Dit betreft vrijwel altijd draadloos internet (WIFI). Indien er geen draadloos internet is, kun je met je mobiele telefoon of tablet (mits voorzien van mobiel internet) gebruikmaken van mobiel internet. Ibiza ligt in de Europese Unie. Daardoor gelden dezelfde tarieven als in Nederland en kun je gewoon van je bel- en internetbundel gebruikmaken als je op Ibiza bent.
Kleding
In de zomer is het handig om vooral zomerse kleding mee te nemen. Katoenen, gemakkelijk zittende kleding heeft dan de voorkeur. Op Ibiza is men zeer modebewust. Voor een avondje uit wil men zich echt ‘kleden’. Het staat daarom niet vreemd om je eens mooi aan te kleden als je een avond naar een club gaat.
Taal
Op Ibiza wordt zowel Spaans (Castiliaans) als Catalaans gesproken. Als toerist kun je je met Engels echter vrijwel overal prima redden. Ibiza moet het al jaren hebben van het toerisme en het gros van de eilandbewoners heeft zich daar prima op ingesteld.
Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Ibiza en Nederland. Ibiza kent net als Nederland wintertijd en zomertijd, die op dezelfde dagen ingaan als in Nederland.
Veiligheid
Ibiza is niet veiliger of minder veilig dan andere mediterrane vakantiebestemmingen. Net als elders moet je ook hier voorzichtig met je spullen en geld omgaan. Bewaar waardevolle spullen zoveel mogelijk in een kluisje, neem niet al je geld/pasjes mee als je op pad gaat, laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter en wees vooral voorzichtig met het in je tas laten zitten van een mobiele telefoon, geld of camera als je op het strand of aan het zwembad bent.
Op drukke plekken zoals (hippie)markten en uitgaansgelegenheden kunnen zakkenrollers actief zijn. Geef ze geen kans. Zorg ervoor dat er niemand in je tas kan (dames) en dat er geen portemonnee in je kontzak zit (mannen).