Dorpen en steden op Ibiza

Het eiland Ibiza heeft een oppervlakte van 575 vierkante kilometer waarop vijf gemeenten liggen: Ibiza Stad, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan de Labritja, Sant Josep de sa Talaia en Santa Eulalia del Río. Binnen deze vijf gemeenten liggen enkele tientallen steden, dorpen, gehuchten en gemeenschappen. Hier zitten een aantal plaatsen tussen die meerwaarde bieden vanwege hun status als populaire badpaats, vanwege de bezienswaardigheden of vanwege het uitgaansleven.

Op deze pagina hebben we de steden en dorpen op Ibiza uitgelicht die de moeite waard zijn om te vermelden.

Ibiza Stad

Vrijwel iedereen die een vakantie op Ibiza viert die kont wel een keer in Ibiza-stad. Deze tegen een heuvel aangebouwde stad is immers een populaire bezienswaardigheid. Als hoofdstad van het eiland is Ibiza stad, ook wel Vila d’Eivissa genoemd, het drukste en dichtst bevolkt. De smalle straten zijn onder andere gevuld met leuke boetieks, gezellige bars en kunstateliers. Boven op de heuvel is de oude stad ‘Dalt Vila’ gelegen. Eenmaal door de oude toegangspoort kom je in het historische centrum van het eiland. Dit Unesco werelderfgoed heeft bijzondere bezienswaardigheden zoals een veertiende eeuwse kathedraal, een paleis en een archeologisch museum. De oude stadskern is omgeven door stadsmuren uit de zestiende eeuw. Het uitzicht vanaf deze plek is fenomenaal te noemen. Rondom de haven van Ibiza stad ‘Port d’Eivissa’ is er vrijwel altijd veel levendigheid te bespeuren. De meest luxe jachten trekken veel bekijks en de uitgaans- en eetgelegenheden worden veel bezocht.

Meer info: www.steden.net/spanje/ibiza-stad

Ibiza Stad

Sant Antoni de Portmany

Menig Nederlands toerist brengt zijn of haar vakantie op Ibiza door in Sant Antoni de Portmany. Deze westelijk gelegen plaats op het eiland Ibiza is niet langer een kleine vissersplaats te noemen. Sant Antoni de Portmany is uitgegroeid tot een stad die steeds meer toeristen aantrekt. Onder de veelal Britse toeristen zijn veel jongeren te bespeuren die aangetrokken worden door de vele clubs en andere horeca gelegenheden. Verwacht hier niet veel historische bezienswaardigheden. Behalve de veertiende eeuwse kerk van San Antonio aan de Plaça de s’Església zijn er nog enkele oude grotten en ‘het ei van Columbus’ te bezoeken en dan houdt het ver op. Een leuke tip is om de zon onder te zien gaan bij her beroemde Café del Mar of andere plekken aan het strand. Elke avond opnieuw is dit een zeer gezellig gebeuren, waarbij de sfeer bijzonder te noemen is.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/sant-antoni-de-portmany

Sant Antoni

Santa Eulària des Riu

Aan de oostkust van Ibiza ligt de plaats Santa Eulària des Riu. Vanaf de luchthaven is het ongeveer twintig kilometer rijden. Santa Eulària des Riu staat bekend om zijn mooie stranden, veel privé villa’s, de hippie markten in de directe omgeving en een gezellig centrum. De gezelligheid centreert zich voornamelijk rondom de Rambla ‘Passeig de S’Alamera’ en de jachthaven ‘Port Esportiu de Santa Eulària’. Op de naastgelegen heuvel is de zestiende eeuwse kerk ‘Esglesia de Puig de Missa’ gelegen. Ook tref je er het etnografisch museum ‘Museo Etnològic de les Illes Pitiuses’ waar je meer te weten kunt komen over de cultuur en tradities van de Pitiusen eilanden.

Santa Eulària is een geliefd vakantieoord onder gezinnen met kinderen en mensen voor wie het uitgaansleven niet centraal staat. De badplaats is een allemansvriend waar vrijwel iedereen het prima naar zijn zin zal hebben.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/santa-eulalia/

Santa Eularia

Cala de San Vicente

Rondom de San Vicente baai is de bescheiden badplaats Cala de San Vicente ontstaan. Eigenlijk kun je amper van een dorp spreken, want het gros van de gebouwen bestaat uit vakantie-accommodaties en van een echte dorpsstructuur is geen sprake. Toch is dit een heerlijke plek om te verblijven, want eigenlijk vind je hier een aantal essentiële elementen voor een geslaagde vakantie. Je kunt er slapen, je kunt er prima eten en drinken, de basisbenodigdheden zijn te koop en er ligt een uitstekend strand.

Cala de San Vicente heeft een 380 meter lang en gemiddeld 30 meter breed fijn zandstrand, dat gelegen is aan een zeer heldere zee. Als je vanuit het zuiden aan komt rijden op Cala de San Vicente dan zul je van bovenaf zien hoe mooi diepblauw de kleur van de zee is als het zonnig is. De ligging van het strand aan in een baai zorgt ervoor dat de zee hier over het algemeen erg rustig is. Cala de San Vicente is dan ook zeer geliefd als vakantiebestemming voor families met jongere kinderen. Voor de oudere jeugd is het plaatsje vaak wat te rustig, want een serieus uitgaansleven zul je hier tevergeefs zoeken.

Cala de San Vicente heeft een autovrije wandelpromenade langs het strand, waaraan wat horecagelegenheden, hotels en een verdwaalde winkel te vinden is.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/cala-de-san-vicente

Cala San Vicente

Es Canar

De badplaats Es Canar (ook wel geschreven als Es Canyar) ligt in het noordoosten van Ibiza. Es Canar is vooral bekend vanwege de wekelijks hippiemarkt Punta Arabi, die hier van april tot oktober iedere woensdag gehouden wordt. Het dorp zelf wordt veel aangeboden als pakketreis. Dit is de plek waar veel Nederlanders, Duitsers en Britten verblijven in hoofdzakelijk grotere hotels en vakantieparken. Es Canar heeft van alles wat, zonder ergens in uit te blinken. Es Canar is vooral populair onder mensen die vooral voor het goede weer en het strand naar Ibiza gaan, zonder dat ze persé deel uit hoeven te maken van de typerende Ibiza-sfeer. Je ziet in Es Canar dan ook aanzienlijk meer gezinnen met kinderen, oudere stellen en drie-generatie-gezelschappen dan elders op Ibiza.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/es-canar

Sant Carles de Peralta

Hét hippiedorp van Ibiza is nog steeds Sant Carles de Peralta. Sinds de eerste hippies hier in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zich hier vestigden is het altijd het dorp van de vrije geesten geweest. Gedurende zes dagen per week is Sant Carles de Peralta nog steeds een rustig dorpje waar toeristen vooral bij Bar Anita komen. Eens per week, op de zaterdagen, verandert Sant Carles de Peralta. Het dorp wordt dan overspoeld met toeristen die op hippiemarkt Las Dalias afkomen. Deze markt wordt nog steeds als de meest authentieke hippemarkt van Ibiza gezien.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/sant-carles-de-peralta

Sant Carles de la Peralta

Playa d’en Bossa

Als langste strand heeft Playa d’en Bossa geen gebrek aan populariteit. Met een lange wandelpromenade, leuke horeca gelegenheden en de ondiepe kustlijn is het uitstekend geschikt voor zowel mensen die komen om te feesten als voor zonliefhebbers. Voor de liefhebbers zijn er verschillende watersporten te beoefenen zoals waterfietsen, kitesurfen of waterskiën. Playa d’en Bossa ligt op een kleine vier kilometer van Ibiza stad en op korte rijafstand van het vliegveld.

Het publiek in Playa d’en Bossa is vrij gemengd. Vanwege de vele clubs zie je hier vooral veel tieners, twintigers en dertigers en is het aandeel van gezinnen met kinderen niet erg groot. Dat terwijl je hier prima kunt vertoeven met je kids. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat Playa d’en Bossa levendig is. Dat betekent dat je te maken kunt krijgen met vrij veel geluid van buitenaf. Twee opvallende gebouwen zijn Hard Rock Café Hotel en Ushuaïa Beach Hotel. Deze twee hoogbouw hotels vormen een nieuw hart binnen het uitgaansleven van Playa d’en Bossa. Wie ‘s avonds ter hoogte van Ushuaïa op het strand loopt die kan daar volop meegenieten van de beats die verspreid worden.

Meer info: www.mooistedorpjes.nl/spanje/ibiza/playa-den-bossa

Geweldige hotels in Playa d'en Bossa

Playa d’en Bossa is de nummer één badplaats van Ibiza. Hier heb je alles: een geweldig lang strand, de beste clubs, heerlijke restaurants en fantastische hotels. Dit zijn een aantal van onze persoonlijk favoriete hotels in Playa d’en Bossa:

Hotel Garbi Ibiza

Hotel Garbi Ibiza

Hotel Garbi Ibiza is een droomhotel in Playa den Bossa. Het 4*-hotel ligt direct aan het strand en op loopafstand van topclubs zoals Ushuaïa.

bekijk aanbiedingen

The Ibiza TwIIns

The Ibiza TwIIns

The Ibiza TwIIns is een tophotel in Playa den Bossa. De kamers zijn allemaal ingericht volgens de laatste design trends om jouw verblijf zo comfortabel mogelijk te maken.

bekijk aanbiedingen

Hard Rock Hotel Ibiza

Hard Rock Hotel Ibiza

Het iconische Hard Rock Hotel Ibiza is een begrip op het eiland. Hier baad je in weelde op een toplocatie.

bekijk aanbiedingen

Playa d'en Bossa