Bezienswaardigheden op Ibiza

Voor velen staat het Spaanse eiland Ibiza synoniem voor feesten, muziek en grote clubs. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. De vele baaien en stranden geven je direct het vakantiegevoel zoals dat alleen op Ibiza te ervaren is. De hippie invloeden van weleer werken hier natuurlijk ook goed aan mee. Gezellige strandtenten zorgen goed voor de inwendige mens en op de achtergrond is vaak een heel relaxed muziekje te horen. Ook qua cultuur en historische bezienswaardigheden zijn er op Ibiza een aantal leuke plekjes te ontdekken. De oude stad ‘Dalt Vila’ heeft de meeste historische bezienswaardigheden die dicht bij elkaar zijn gelegen. Natuurlijk zijn er her en der verspreid over het eiland nog veel meer leuke plekken te ontdekken. We helpen je hierbij graag een eindje op weg.

Regel je tours en activiteiten

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Ibiza bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Ibiza.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Ibiza
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op Ibiza via GetYourGuide

Dalt Vila

Het oude historische hart van Ibiza wordt benoemd als ‘Dalt Vila’. Binnen de oude stadsmuren van dit hoger gelegen gebied bevinden zich Unesco werelderfgoederen. Je treft er onder andere de kathedraal ‘Cathedral de la Verge de les Neus’. Het simpel ogende Catalaanse bouwwerk is vervaardigd in de zestiende eeuw en heeft daarna enkele renovaties ondergaan. Binnen zijn een aantal bijzondere kunstwerken te bewonderen. Een andere bezienswaardigheid is Castell Almundaina en er zijn een paar musea zoals het Museo Arqueològic d’Eivissa en het Museu d’Art Contemporani met veel hedendaagse kunst. Een wandeling binnen en op de stadsmuren van Dalt Vila zal je verrassen qua schoonheid. Het is een kant van Ibiza die niet iedereen hier verwacht. Kronkelige straatjes brengen je langs leuke boetiekjes en gezellige restaurants. Als je bovenaan bij de stadsmuren staat dan heb je een mooi uitzicht over de stad en de zee.

Dalt Vila

Es Cavallet

Ga je liever zonder badkleding zonnebaden en zwemmen? Dan kun je op Ibiza naar Es Cavallet gaan. Dit behoorlijk populaire strand is vooral geliefd bij naturisten. De gunstige en toegankelijke ligging speelt natuurlijk ook een rol. Es Cavallet ligt namelijk tussen Playa d’en Bossa en Las Salinas waar tevens het natuurreservaat Ses Salinas gelegen is. Rondom de plaatselijke strandtent tref je geen naturisten, maar een gemixt publiek. Niet zelden tref je hier bekende personen. Wanneer je deze locatie verlaat merk je al snel dat de kuststrook steeds meer gevuld raakt met personen die graag heel naturel op het strand verblijven.

S’Argamassa Aquaduct

Op Ibiza zijn een aantal historische bezienswaardigheden te zien, zoals het S’Argamassa Aquaduct. Deze erfenis uit de Romeinse tijd is gelegen in de plaats Santa Eulalia. Via dit aangelegde aquaduct stroomde water uit een beek richting de plek waar in de Romeinse tijd een verwerkingsbedrijf en kwekerij van vis was gelegen. Het aquaduct is ongeveer 425 meter lang.

Hippie Markt Punta Arabi

Op woensdagen trekken toeristen massaal naar hippiemarkt Punta Arabi. Op deze grootste hippie markt van Ibiza in Es Canar vind je meer dan vijfhonderd kramen met uiteenlopende en veelal kleurige artikelen. Je ziet er onder andere prachtige sieraden, kunstwerken, kleding, sjaals, muziekinstrumenten, tassen, vliegers en nog heel veel meer. Al sinds de oorspronkelijke hippies het eiland Ibiza veroverden ontstond langzaam maar zeker deze inmiddels zeer beroemde markt. Sinds de oprichting in 1973 konden de hippies namelijk doormiddel van zelfgemaakte artikelen zichzelf in onderhoud voorzien. Een charme die er nog altijd te voelen is, ondanks het feit dat steeds meer kraampjes geen echte hippie-achtergrond meer hebben.

Op Ibiza zijn twee grote hippiemarkten: Las Dalias en Punta Arabi

Las Dalias

De tweede hippiemarkt van Ibiza is Las Dalias. In de buurt van het knusse dorp San Carles is de hippie markt Las Dalias te vinden. Elke zaterdag kun je hier de kramen afstruinen voor uiteenlopende opvallende items. Behalve kunst vind je er ook sieraden, tassen, hoeden, schoenen en heel veel kleurrijke accessoires. Wie de drukte enigszins wil ontlopen die kan het beste zorgen dat hij of zij er aan het begin van de markt is. Dat is rond 10 uur in de ochtend. Vanaf een uur of elf wordt het serieus druk en merk je ook dat het steeds warmer wordt. De entree tot Las Dalias is gratis, maar je betaalt wel parkeergeld om op de parkings rond de hippiemarkt te staan.

Passeig de Vara de Rey

Wanneer je op zoek bent naar wat leuke winkels ben je aan de Passeig de Vara de Rey op het juiste adres. Al slenterend over deze gezellige boulevard in Ibiza stad kom je langs leuke boetiekjes, gezellige terrassen en snuif je de relaxte sfeer van het eiland op.

Zonsondergang in Sant Antonio

Redelijke hoeveelheden mensen gaan tegen het einde van de dag naar de boulevard van Sant Antonio om van de zonsondergang te genieten. De ligging van deze plek is ideaal om de zon aan de westelijke kant van Ibiza onder te zien gaan. Rondom en na de zonsondergang wordt er heerlijk gefeest terwijl bij zaken als Café del Mar en Mambo Café de beats door de luidsprekers komen. Café del Mar is veruit de bekendste chill-out bar van Ibiza. Deze zaak opende in 1978 zijn deuren en is uitgegroeid tot een echte hotspot op Ibiza. Café del Mar is verantwoordelijk voor het ontstaan voor de specifieke Café del Mar-sound.

Wil je tijdens de zonsondergang hier op het terras zitten dan moet je rekening houden met hoge prijzen voor drankjes en hapjes. Wie dat niet wil of kan betalen die geniet gewoon van de openbare stukken aan de kust van de zonsondergang, vaak in combinatie met een sixpack koele biertjes die bij het supermarktje om de hoek gekocht zijn. Dat scheelt aanzienlijk in het budget.

zonsondergang op Ibiza

Ses Salines National Park

Wat niet iedereen weet is dat Ibiza mooie stukjes natuur herbergt. Het prachtige natuurpark Ses Salines is ten zuiden van de luchthaven gelegen. Het noordelijke stuk van het eiland Formentera behoort eveneens tot dit nationale park wat inmiddels is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Er leven meer dan tweehonderd verschillende soorten vogels en de er zijn gemiddeld zo’n 178 soorten planten te vinden.

Clubs

De feestneuzen onder ons doen zich op het eiland Ibiza vooral te goed aan het bezoeken van de tientallen clubs die er te vinden zijn. Uiteenlopende grote namen van DJ’s als Armin van Buuren, Tiësto, Sunnery James, David Guetta, Carl Cox, Afrojack en Hardwell zijn er dagelijks in het hoogseizoen te vinden. In de top van meest bezochte clubs vind je namen als Pacha, Privilege, Amnesia, Es Paradis, Ushuaïa en Eden. Allen staan garant voor een geweldige ervaring zoals die alleen op het eiland Ibiza te genieten is.

De entreekaarten zijn over het algemeen niet goedkoop, net als de prijzen voor consumpties. Je krijgt er wel een geweldige avond voor terug zoals je die vrijwel nergens anders in Europa kunt beleven.

clubs op Ibiza

Grotten

Ibiza telt meerdere grotten die het bezoeken waard zijn. Wij beschrijven hier een aantal van de bekendere en interessante grotten van Ibiza.

Cova des Culleram
Om de grotten van Culleram te bezoeken moet je in goede conditie zijn. Via een lastig en rotsachtig pad word je geleid richting de eeuwenoude grotten waar al verschillende ontdekkingen hebben plaatsgevonden. Zo vonden ze er juwelen, lantaarns, keramische voorwerpen en beelden van de godin Tanit. Waarschijnlijk werden de grotten al ver voor de Romeinse tijd bewoond.

Cova de Santa Agnès
In deze bijzonder grot die ook wel de naam ‘Capilla de Santa Angés’ draagt, is een klein kapelletje te vinden. Deze gebedsplaats van de Heilige Agnès heeft voor een lange periode een belangrijke functie vervuld. Deze taak werd later overgenomen door de kerk in Sant Antoni. Cova de Santa Agnès is ongeveer twee kilometer van Sant Antoni gelegen.

Cova de Can Marça
De prachtige omgeving van de Cova de Can Marça trekt al jaren vele bezoekers. De grot die gelegen is in een baai van Port de Sant Miquel de Balansat, is ongeveer veertien meter hoog. Allerlei zintuigen worden hier geprikkeld in deze bijzondere omgeving. Doormiddel van een veertig minuten durende wandeling kun je alles te weten komen over deze mysterieuze grot.

Es Vedra

Het natuurgebied rondom het mysterieuze eiland Es Vedra en Es Vedranell is onderdeel van een beschermd natuurgebied. De kleine eilanden die twee kilometer uit de westkust van Ibiza liggen zijn gevuld met bossen, rotsen, kalksteen, beekjes en heuvelruggen. Op het eiland woont niemand behalve geiten, hagedissen en roofvogels. Er gaan verschillende verhalen en mythes de ronde over het eiland Es Vedra. Er is echter nooit bewijs geleverd of deze kloppen.

Vanaf het eiland Ibiza kun je deelnemen aan boottochten die rond Es Vedra varen.

Es Vedra

Formentera

Vanuit Ibiza kun je gemakkelijk een uitstapje naar het eiland Formentera maken. Dit kleinste bewoonde eiland van de Balearen ligt zeer dicht bij het eiland Ibiza. Een dagtocht is dan ook snel gemaakt. Vanaf de haven van Ibiza stad of Sant Antoni ben je in ongeveer 25 minuten met de veerdienst aan de overkant en kom je aan in La Savina. Formentera heeft een aantal leuke stranden zoals Playa de ses Illetes en Playa de Llevant. Het noordelijke deel van Formentera behoort tot het natuurpark Ses Salines, waarvan het grootste deel op het eiland Ibiza ligt. Het hoogste punt van Formentera is bij Far de la Mola in het oosten. De vuurtoren is van ver al te zien. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich de zoutpannen Las Salinas, de kerk van Sant Francesc en de haven La Savina.

Bekijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Formentera

Formentera

Museo Puget

In Dalt Vila, het oude centrum van Ibiza stad, kun je in dit museum de opmerkelijke kunstwerken van van vader en zoon Puget bewonderen. In de vele werken van zowel Narcís Puget Riquer als Narcís Puget Viñas zie je duidelijk de voorliefde voor het eiland Ibiza terug. Het museum is zeven dagen per week geopend, maar sluit wel tussen 14 en 17 uur voor de dagelijkse siësta. Op zondag is het museum alleen in de ochtend open.

Stranden

Het eiland Ibiza heeft tientallen mooie stranden waarvan er niet twee dezelfde zijn. Er zijn brede stranden, smalle stranden, kleine baaien en grote baaien te vinden die al dan niet zijn voorzien van een horeca gelegenheid. Het is maar net waar de voorkeur naar uitgaat. Let wel op! Sommige stranden zoals S’Aigua Blanca, Es Cavallet en Cala Olivera zijn vooral bestemd voor naturisten. Andere heerlijke stranden van Ibiza zijn Cala Nova, Cala Mastella, Es Figueral, Cala San Vicente, Pou Des Lleo, Cala de Boix, Cala Llenya, Cala Martina, Cala Pada, Cala Llonga, Siesta, Santa Eulalia, Sol Den Serra, Playa Niu Blau, Las Salinas, Playa den Bossa, Talamanca, Cala Moli, Cala Gracioneta, Cala Xuclar.

strand

Aquarium Cap Blanc

Het bijzondere Aquarium Cap Blanc is gevestigd in een oude grot met vijf inhammen. Hier werd vroeger het overschot van gevangen vis bewaard en kweekte men onder ander kreeftensoorten. Vandaag de dag is er een leuke verzameling vissoorten en ander levende wezens te ontdekken die in de Middellandse Zee voorkomen. Het Aquarium Cap Blanc is gelegen aan Cala Gració in Sant Antoni de Portmany.

Meer info lees je op de officiële website.

Ushuaïa

Dé openluchtclub van Ibiza is Ushuaïa. Het is onderdeel van het gelijknamige hotel, waar alleen maar volwassen gasten welkom zijn. Vanaf 17 uur ‘s middags verandert het terrein rondom het zwembad van Ushuaïa in een grote openluchtdiscotheek. Ushuaïa staat bekend vanwege de uitstekende feesten die hier gegeven worden, waarbij ieder seizoen een groot aantal bekende DJ’s op de agenda staan. Het grote voordeel van Ushuaïa is dat je niet tot na middernacht hoeft te wachten om van het echte clubgevoel op Ibiza te gaan genieten. Ushuaïa is een perfecte mix van sunsetparty die overgaat in het echte clubgevoel.

Ushuaia

Kan Horse

Liefhebbers van paarden mogen beslist dit opvanghuis voor deze edele dieren niet overslaan tijdens hun bezoek aan Ibiza. Regelmatig worden verwaarloosde paarden hier met veel liefde en toewijding verzorgt en opgeknapt door een aantal vrijwilligers. Het opvanghuis ligt in het noorden van Ibiza in het nationale park Es Murta. Om ondanks diverse giften de onkosten te kunnen dekken, kun je hier bijzondere tochten boeken. Bovenaan de prioriteitenlijst staat de liefde voor paarden en respect voor de omgeving. Let op: je moet wel van tevoren een afspraak maken.

Meer info op https://www.ibizahorsevalley.com/

Casita Verde

Op Ibiza is men al langer bezig met duurzaamheid, wat bijvoorbeeld goed tot uiting komt in Casita Verde. Dit in 1993 opgerichte ecologische park is een opmerkelijke plek. Men heeft hier van allerlei afvalproducten getracht een plek te creëren die voor sommige een waar Utopia vormt. Regelmatig wordt de locatie bezocht door internationale media waarbij er grote belangstelling wordt getoond voor de duurzame ideeën die er zijn ontwikkeld. Casita Verde is vlakbij het dorpje San Jose gelegen.

Ga naar de offficiële website voor meer info.

Blue Marlin

Hip of hype? Beachclub Blue Marlin behoort zonder enige twijfel tot de plekken waar men graag aan het water vertoeft. Blue Marlin ligt aan de baai Cala Jondal. Dit is aan de zuidkust van Ibiza. Blue Marlin is inmiddels zo populair, dat het soms een parodie van zichzelf aan het worden is. Het is vooral de nouveau riche die zich hier graag laat verwennen op en rondom de strandbedden. Een deel komt gewoon via de weg naar Blue Marlin. Mensen met een eigen boot kiezen er vooral voor om met de boot naar Blue Marlin te varen. Blue Marlin is o.a. bekend vanwege de weergaloze optredens die gitarist Paco Fernandez hier af en toe geeft. Ook op andere dagen zorgen DJ’s en muzikanten voor heerlijke muziek tot in de late uurtjes.

Alle info lees je op www.bluemarlinibiza.com

Blue Marlin

Agua Mar Waterpark

De gehele familie is welkom in hét waterpark van Ibiza. Agua Mar Waterpark heeft verschillende glijbanen en andere attractie om jong en oud met veel plezier te vermaken. Daarnaast zijn er ligbedden te huur en kun je terecht bij enkele horeca gelegenheden voor een hapje en/of een drankje. Het waterpark is vrij centraal te vinden in Playa d’en Bossa.

Torres de Balàfia

In Sant Llorenç kun je de prachtige vesting Torres de Balàfia bezoeken. De twee torens en tussenliggende huizen hadden vroeger de functie om de inwoners tijdig te alarmeren als er gevaar dreigde zoals aanvallen van piraten. Men kon zich dan in de huizen verschuilen. De architectuur is zeer traditioneel en typerend voor de streek.

Puig de Missa

In de plaats Santa Eulària des Ríu springt de witte kerk ‘Puig de Missa’ al snel in het oog. De dominante plek op de heuvel helpt hier natuurlijk goed aan mee. Men vermoed dat de kerk omstreeks de zestiende eeuw is gebouwd. Naast de kerk zijn twee musea te bezoeken. De eerste is het volkenkundig museum ‘Museu Etnològic de les Illes Pitiüses’ en de andere is het kunstmuseum ‘Museu Barrau’.

Catamaran Cruise

Een excursie die je via verschillende touroperators kunt boeken is de catamaran cruise. Je vaart met een 25 meter lange catamaran vanuit Ibiza Stad richting Formentera. Nadat je Es Vedra gepasseerd bent stopt de catamaran bij het prachtige strand van Espalmador. Hier kun je alleen maar met de boot komen. Er zijn slechts enkele catamarans die bijna tot aan het strand door mogen varen. Dat zijn o.a. de ‘Ibiza Star’ en ‘Formentera Star’. Als je de avondtocht doet dan heb je ongeveer anderhalf uur om Espalmador te bezoeken. Daarna ga je BBQ’en (inbegrepen) met onbeperkt drank (fris, water, wijn, cava, sangria en bier). Op de terugweg ga je genieten van een prachtige zonsondergang, terwijl een DJ met zijn muziek voor de nodige feestsfeer aan boord zorgt. Rond tien uur ‘s avonds keert de catamaran al feestend terug in de haven van Ibiza Stad.

catamarantocht

Torre del Pirata

Zoals de naam al doet vermoeden, was de functie van deze wachttoren vooral om piraten te ontdekken die mogelijk het eiland wilden aanvallen. De hoge ligging voor de rots Es Vedra was hiervoor uitstekend geschikt. De wachttorens op het eiland werden vooral in de achttiende eeuw gebouwd onder het bewind van de regerende Carlos III. Het uitzicht vanaf de Torre del Pirata is waanzinnig.

Cala Benirràs

Elke zondag rond zonsondergang ontstaat er een bijzondere sfeer op het strand van Cala Benirràs. Mensen verzamelen zich met trommels en langzaam creëren zij een gevoel van saamhorigheid. Dit alles is het gevolg van een protest bijeenkomst van activisten tijdens het uitbreken van de eerste golfoorlog in 1991. Van demonstraties is echter al lange tijd niet meer te spreken. De sfeer is uiterst vrolijk noemen.

Museu Etnològic de les Illes Pitiüses

Wanneer je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van het eiland Ibiza en haar bewoners, dan doe je er goed aan om dit museum te bezoeken. In het Museu Etnològic de les Illes Pitiüses wordt de cultuur en volksgebruiken van de Pitiusen (eilandengroep de Balearen) uitvoerig behandeld. Denk hierbij aan kleding, sieraden, muziek en de leefomstandigheden. Dit volkenkundig museum d’Eivissa in Can Ros des Puig de Missa in Santa Eularia des Riu is beslist de moeite waard. Regelmatig zijn er ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.

Museu Barrau

In dit kunsthistorisch museum tref je onder andere werken aan van de Catalaanse schilder Manuel Inocencio laura Barrau Buñol. Zijn werken bevatten veelal scènes die zich af spelen op het eiland Ibiza. Kleur en licht zijn de twee grootste kenmerken in zijn werk. Een aantal bijzondere stukken van deze kunstenaar zijn tentoongesteld in het Getty Museum te California, Museum voor hedendaagse kunst in Madrid en Barcelona en enkele andere wereldsteden als Parijs en Rio de Janeiro. Museu Barrau is gelegen in Can Ros Puig de Missa in Santa Eularia de Riu.

Sa Caleta

Een baai die we eigenlijk juist niet zouden moeten noemen is Sa Caleta. Waarom niet? Nou simpel: omdat we eigenlijk niet zouden willen dat iedereen naar dit heerlijke baaitje aan de zuidkant van Ibiza gaat. De intieme sfeer en het heerlijke strand zorgen voor een mooi plekje aan de kust van Ibiza. het gelijknamige restaurant ‘Sa Caleta’ maakt het plaatje compleet. Dit is een van de plekjes op Ibiza waar je heerlijk een hele dag kunt vertoeven, zonder dat je een moment terug wilt naar je accommodatie. De baai is omringd door ongeveer tien meter hoge rode kliffen. Het restaurant zorgt voor hapjes en drankjes op het strand indien je dat wilt. Wie in het restaurant zelf wil eten die kan beter eventjes reserveren op het moment van aankomst op het strand. Rond lunchtijd (14-15 uur) zit het restaurant vrij vaak vol. De paella is een aanrader, by the way. In de daarnaast gelegen tuin kun je in uitnodigende banken en zitjes van een lekker drankje genieten.

Op één van de kliffen rondom Sa Caleta vind je een belangrijke bezienswaardigheid: de overblijfselen van een oude nederzetting van de Feniciërs, stammend uit de achtste eeuw voor Christus. Deze afgeschermde plek staat net als Ibiza Stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO.